První pomoc

Co je to první pomoc a proč by ji měl člověk vůbec znát?

Komukoliv z nás se na cestách, při hře, v průběhu života může něco stát. Mohou to být "drobnosti" jako přisáté klíště, ale také to můžou být závažnější věci, kdy budeme potřebovat něčí pomoc. Může se stát, že kolem nebude nikdo jiný než ty, tak je dobré základy první pomoci znát. Neposkytnutí první pomoci (dle svých možností a schopností) je trestný čit. Poskytnout první pomoc nemusíme jen tehdy, pokud bychom ohrozili své vlastní zdraví či život.

Co je to tedy a první pomoc? Jedná se o několik jednoduchých činností a úkonů, které mohou zachránit člověka nebo zmírnit rozsah jeho postižení či ohrožení.

Základní zásady první pomoci

Pokud zahlédneme podezřelou osobu, která by mohla potřebovat první pomoc

  1. ROZHLÉDNEME SE a PŘEMÝŠLÍME: nehrozí nám nebezpečí? Pokud nehrozí, pokračujeme krokem 2. Pokud nám hrozí nebezpečí, tak se snažíme dostat sami na bezpečné místo a voláme okamžitě tísňovou linku 112 či 155.
  2. Zjistíme, zda je osoba při vědomí – osobu hlasitě oslovíme, pokud nereaguje tak jí  jemně zatřepeme ramenem (může se jednat např. o hluché). Pokud osoba neodpovídá, tak:
  3. Přivoláme pomoc z okolí hlasitým "POMOC!" (pokud nikdo nepřivoláme, musíme dalši kroky zvládnout sami)
  4. Nejbližší osobě nařídíme přivolat Zdravotnickou záchranou službu - nejjednodušší možnost je vzít telefon a vytočit 155. Nemusíte se bát, že nemáte kredit - tísňová čísla jako 150, 155, 158, či 112 jsou bezplatná. Do telefonu uveďte jak se jmenujete, kde jste, proč voláte - co se stalo. Poté dbáme rad operátora záchranné služby a nikdy nezavěšujeme jako první!
  5. Zastavíme masivní vnější tepenné krvácení (krev z rány teče hodně rychle, ne-li stříká), nejlépe aplikací tlakového obvazu či zaškrcením nad ránou směrem k srdci! Když s sebou nic nemáme, můžeme použít jako škrtidlo řemen, tkaničku. Pokud se nejedná o opravdu velké krvácení, tento krok přeskakujeme na krok další.
  6. Přiložíme ucho, tvář k ústům postiženého a poslechem a zároveň oční kontrolou hrudníku zjistíme, zda postižený dýchá. Pokud se hrudník nepohybuje nahoru a dolů, nebo pokud na tváři necítím, případně ušima neslyšíme dech, osoba nedýchá, pak:
  7. Vyčistíme dutinu ústní (od žvýkaček, bonbonů, zvratek) a postiženému šetrně zakloníme hlavu; pokud nezačne dýchat, tak:
  8. Zahájíme zevní masáž srdce

    >>      Co je to zevní masáž srdce? Jedná se o stlačování hrudníku zraněného. Stlačujeme uprostřed hrudníku! Ruce máme propnuté v loktech a máme přeložená zápěstí (zápěstí na zápěstí). Stlačujeme asi 100x za minutu! Hloubka stlačení je 5-7cm. Pokud je nás u zraněného více, můžeme se střídat. Čas za který přijedou zdravotníci může být i několik dlouhých minut a zevní masáž srdce je fyzicky náročná, proto je střídání opravdu vhodné.

    >>     Kdy s masáží můžu přestat?

    A)    Pokud zraněný příjde k vědomí a většinou se začne i bránit.

    B)    Po příjezdu a po předání nemocného do péče Zdravotnické záchranné služby.

    C)    Při úplném vyčerpání zachránců.

     

Zajímavé odkazy

Odkaz, kde najdete interaktivní, pěkně vytvořenou, on-line výúku prní pomoci je zde: www.zachranny-kruh.cz/flash/prirucka/.

Ve zvládání první pomoci se organizují i závody. Na úrovni žáků 1. a 2. stupně základních škol nebo víceletých gymnázií, je organizuje Český červený kříž (ČČK), viz zde:www.cervenykriz.eu/cz/soutezehmz.aspx. ČČK je jednou z největších organizacích v České republice, zabývající se problematikou první pomoci a její výuky pro širokou veřejnost.